Wednesday, January 15

RESEPI KEK COKLAT MOIST


Resepi Kek Coklat Moist

Bahan-bahanya.

2 cawan tepung gandum 
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
1 cawan minyak masak
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula 
1/2 cawan susu pekat
1 cawan air suam
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla

untuk toping dan hiasan
1/2 bar coklat masakan + 2 sudu besar butter 
1/2 sudu besar gula halus dan sedikit esen vanila, guna kaedah double boiler kemudian curahkan keatas kek yg dah sejuk dan bolehlah hiaskan dgn coklat chip/ coklat rice.

cara-caranya

1. Ayak tepung gandum bersama serbuk koko,baking powder dan baking soda, ketepikan

2. Dengan mengunakan mixer, pukul telur dan gula hingga kembang dan gula hancur

3. Masukan pula tepung yang siap diayak tadi, sedikit demi sedikit, berselang seli dengan air suam, kacau mengunakan senduk kemudian masukan esen vanilla,susu pekat dan minyak masak, kacau hingga sebati.

4. Curahkan ke dalam loyang dan bakar dalam oven selama 40-50 minit dengan suhu 160'c 






Selamat mencuba..:)

3 comments:

  1. kalau tak letak telur jadi tak kek ni.... kita xleh makan telur... huhhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xtau le akak..resepi kek yg akak biasa buat semua kena letak telur..huhu...

      Delete