Selamat tengahari semua..:)
Jom cuma resepi ikan siakap tiga rasa dari rose pulak :)
Bahan A: -
- 1 ekor ikan siakap
- 1 sudu besar tepung jagung (untuk salut ikan sebelum goreng)
- 3 ulas bawang merah (dihiris)
- 1 sudu besar cili kering kisar
- 1 biji tomato – didadu kasar)
- 2 ulas bawang putih (dihiris)
- 3 cm halia (dihiris halus)
- 1 biji bawang besar - potong dadu
- sedikit nenas - potong dadu
Bahan B: - (untuk sos)
- 3 sudu besar sos tomato
- 3 sudu besar sos cili
- 3 sudu besar sos tiram
- 3 sudu besar air
- 1 sudu kecil gula pasir
Bahan C:- (untuk hiasan/tabur)
- 1 pokok daun bawang
- 2 biji cili merah (dihiris)
- 2 biji cili hijau (dihiris)
Cara-cara: -
- Letak garam dan kunyit pada ikan dan sapukan tepung jagung sekeliling ikan.
- Panaskan kuali dan goreng ikan hingga kuning keemasan. Angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 sudu besar dan tumis bahan yang dihiris hingga wangi.
Masukkan bahan2 sos dan biarkan mendidih. Kacau rata dan biar mendidih sikit. kalau nak kurang pekat, boleh ltk air sedikit…
- Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
- Curahkan ke atas ikan tadi..siap untuk dimakan..:)
No comments:
Post a Comment