Friday, January 17

IKAN SIAKAP TIGA RASA

Selamat tengahari semua..:) 

Jom cuma resepi ikan siakap tiga rasa dari rose pulak :)

Bahan A: -
  • 1 ekor ikan siakap
  • 1 sudu besar tepung jagung (untuk salut ikan sebelum goreng)
  • 3 ulas bawang merah (dihiris)
  • 1 sudu besar cili kering kisar
  • 1 biji tomato – didadu kasar)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 3 cm halia (dihiris halus)
  • 1 biji bawang besar - potong dadu
  • sedikit nenas - potong dadu
Bahan B: - (untuk sos)
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 3 sudu besar sos cili
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar air
  • 1 sudu kecil gula pasir
Bahan C:- (untuk hiasan/tabur)
  • 1 pokok daun bawang
  • 2 biji cili merah (dihiris)
  • 2 biji cili hijau (dihiris)

Cara-cara: -
  1. Letak garam dan kunyit pada ikan dan sapukan tepung jagung sekeliling ikan.
  1. Panaskan kuali dan goreng ikan hingga kuning keemasan. Angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan.
  1. Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 sudu besar dan tumis bahan yang dihiris hingga wangi.

Masukkan bahan2 sos dan biarkan mendidih. Kacau rata dan biar mendidih sikit. kalau nak kurang pekat, boleh ltk air sedikit…

  1. Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
  1. Curahkan ke atas ikan tadi..siap untuk dimakan..:)

Selamat mencuba..:)

No comments:

Post a Comment