Tuesday, July 8

RESEPI TOM YAM CAMPUR

Hye semua ^_^

Syukur alhamdulilah dengan rezeki yang Allah berikan...
Kali ni rose nak kongsi resepi masakan Thai iaitu Tomyam Campur
Sedapnya kalau dimakan bersama bihun...


Tom Yam Campur

Bahan-bahannya :

1/2 ekor ayam (dipotong kecil)
Makanan Laut (udang atau sotong)
2 biji bawang besar (dihiris bulat)
3 biji bawang putih (ditumbuk kasar)
15 batang cili padi merah (ditumbuk kasar)
2 batang serai (diketuk)
1 sudu besar pes tom yam
4 helai daun limau purut
2 biji limau nipis (diambil jusnya)
3 cawan air
Garam & perasa
Sedikit minyak
Sayur jagung muda dan tomato

Cara-caranya : 

1. Panaskan minyak dalam periuk. 
2. Tumis bawang putih hingga wangi dan perang.
3. Masukkan ayam, kacau sekejap dan tutup periuk sebentar untuk bagi air ayam keluar. 
4. Masukkan air dan biarkan mendidih. 
5. Setelah itu masukkan serai, bawang besar dan daun limau. 
6.  Masukkan cili padi, pes tom yam, garam serta perasa.
7. Kemudian masukkan sayur-sayuran dan biarkan sekejap.
8. Akhir sekali, masukkan jus limau, kacau sekejap dan matikan api.

Tom Yam yang enak, ada sedikit rasa pedas, masam dan wangi dari 
aroma daun limau.

Selamat mencuba ^_^

4 comments:

  1. THANKS SEBAB SUDI SINGGAH.. SAYA SINGGAH & FOLLOW BALIK.. SALAM PERKENALAN...

    ReplyDelete
  2. yummy sdpnya, dlu sha xsuka tomyam, bila akak sha bawa mkn dkt pntai, tomyam sdp..rasa mcm rindu nak mkn tom yam,hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tomyam mmg sedap sha..akak suka mkn dgn bihun..tambah klu pedas..berselerak..:)

      Delete