Hye..selamat pagi semua..:)
Sedikit perkongsian yang ingin rose kongsikan bersama..
Untuk ibu2 yang sedang dan akan memasak jangan letak garam ketika memasak. Buat macam orang Arab kalau masak tawaq habiaq tapi bila nak makan baru letak garam. Sunnah nabi bagus untuk kesihatan..jom kita baca ni..
Fakta : Khasiat Garam
Kita disogok dengan fakta palsu."Ambik garam lebih boleh kena penyakit darah tinggi... ni protokol yahudi."
Back to cara hidup nabi...Sebelum makan nabi letak secubit garam di lidah untuk elak santau dan tapis makanan yang akan di makan ...
Sampai di tempat baru...nabi ambil garam dahulu utk sesuaikan hormon tubuh di tempat baru...
Untuk ubat penyakit rohani, air perlu di campur garam terutama untuk ubati sihir dan santau ...kenapa?
Allah cipta garam adalah sebagai penarik toksid/asid/racun dalam darah atau tubuh dan juga penarik unsur2 negatif (pengamalan darus syifa' utk bersih rumah atau pagar rumah perlu tabur garam di sekeliling rumah. Garam juga unsur yang boleh imbangkan balik sistem tubuh kita ...ini sunnah Nabi...
Tp garam boleh jadi rosak apabila dimasak atau bertindak balas dengan suhu tinggi/panas. Maksudnya kalau hendak masak, guna garam bukit dan jangan bubuh garam semasa makanan gelegak atas dapur.Tutup api dan biar suhu turun dahulu baru letak garam. Kita panggil "bubuh garam atas darat" macam orang Arab lakukan. Letak garam semasa hendak makan.
Mengapa? Garam mengandungi sodium dan potassium. Tubuh perlu potassium lebih. Kalau panas, garam hanya tinggal sodium.Potassium akan rosak dalam suhu panas. Oleh kerana itu boleh terkena darah tinggi.
Wallahu'alam.
Pasni kne tkr cra msk,sllunye masa tgh best m'gelegak masa tu la gagah nk buh garam....;-/
ReplyDeleteSama le dgn akak...masa masakan tgh mendidih le akak bubuh garam..:)
Delete