Hye semua..:)
Dah lama rasanya rose tak post entry pasal resepi ni kan..:) kebetulan makmentua rose ada bagi sikit daging korban masa raya haji hari tu. Nak masak apa ye..kita masak daging masak kicap je la..lagi pun mudah dan senang...
Daging Masak Kicap
Bahan-bahannya :
Daging lembu
Kicap manis cap kipas udang
garam dan gula secukupnya
3 ulas bawang putih dikisar
2 inci halia dikisar
1 biji bawang besar dipotong bulat
2 sudu cili boh
kulit kayu manis,bunga lawang
bunga cengkih dan buah pala
Cara-cara :
Rebus daging terlebih dahulu.
Tumis bawang putih,halia,bawang besar dan masukkan cili boh sehingga naik bau.
Masukkan kulit kayu manis,bunga lawang,cengkih dan buah pala.
Selepas itu masukkan air rebusan daging dan tambah kicap mengikut selera.
Akhir sekali masukkan daging masak sehingga kering.
Letak garam dan gula secukupnya.
Siap untuk dihidangkan.
Selamat mencuba ^_^
kelmarin baru ingat nak buat daging masak kicap tapi last2 tak buat jugak sebab malas..hehe
ReplyDeleteSama le dgn akak..hari ni lak rajin..minggu lepas malas jugak..:)
Deleteheee asben suke lah daging kicap nie
ReplyDeleteBoleh le selalu masak utk hubby..hehehe...
Delete